Sposoby na letnie przetwory

2021-08-10

W dniu 05.08.2021 r. w Punkcie Aktywności Obywatelskiej działającym w strukturach Ośrodka Pomocy Społecznej w Libiążu odbyło się spotkanie Klubu Seniora.

Lato w pełni, kramy na bazarkach kuszą bogactwem aromatycznych, dojrzałych warzyw i owoców. To znak, że czas na przygotowanie zimowych przetworów, dzięki którym również w mroźne dni będziemy mogli rozkoszować się zapachami i smakami lata! Najzdrowsze oczywiście będą te, które zrobimy sami, z naturalnych produktów. Seniorzy Z Klubu Seniora przygotowali i podzielili się kilkoma przepisami m.in. na: kiszone ogórki, dżemy, chleb, smalec, barszcz czerwony, krem z dyni, który mieliśmy przyjemność degustować. Po tak owocnych rozmowach i doświadczeniach kulinarnych, stwierdziliśmy jednogłośnie, że do łask, wracają kiszonki w różnych formach, które są bardzo popularne w polskiej kuchni. Warto pamiętać, że kiszone warzywa i owoce są idealnym źródłem witamin oraz naturalnym probiotykiem zawierającym bakterie kwasu mlekowego, które zwiększają odporność organizmu na infekcje.